Den gamla husgrunden

När vi hade röjt det värsta på den totalt igenväxta tomten hittade vi konturen av vad som verkade vara en gammal husgrund. Vissa stenar syntes i marknivå och resten var en grässlänt ner mot vad som verkade vara ett dräneringsdike. Här såg jag möjligheten att skapa ett stenparti. Vi samlade stenar och grävde fram andra på plats och till slut började en rabatt ta form. Markduk lades först på den ena delen och sedan planterades några stenpartiväxter…efter några år gjordes även den andra halvan av partiet iordning på samma sätt. Stenpartiväxter har gått ut och nya har köpts. Andra har rensats bort då de varit för dominanta men nu tycker jag att jag har hittat en bra balans och växter som verkar trivas. Senast förra sommaren 2014 renoverades en del utav röset då den gamla markduken hade gjort sitt och det var hopplöst att rensa bort all kvickrot som fått fäste. Radikalt flyttades alla växter och en rejäl genomgrävare av jorden gjordes och förhoppningsvis fick vi bort de flesta rötterna. Några nya växter köptes också och planterades nu i våras. Mina stenrösen är det som ger trädgården dess tidiga blomsterprakt… Först ut är alla olika slags mossflox och i slutet av Maj tycker jag själv att de är som finast.

Här får du följa stenrösets utseende från tidigt i maj till i mitten av juli…..

wpid-dsc_1180.jpg

wpid-dsc_1209.jpg

wpid-dsc_1211.jpg

wpid-dsc_1288.jpg  wpid-dsc_1293.jpg

wpid-dsc_1289.jpg

 

wpid-dsc_1290.jpg

wpid-dsc_1293.jpg  Röset är i L form och mäter ca 6 x 6 meter

wpid-dsc_1347.jpg

wpid-dsc_1348.jpg  wpid-dsc_1349.jpg

wpid-dsc_1352.jpg  wpid-dsc_1353.jpg

Och nu i början av augusti är det endast Blodnävorna och Backnejlikorna som blommor och det är snart dags för höstrensningen.

Det är en salig blandning utav växter men basen består av olika slags Mossflox i vitt och olika rosa nyanser. Sen finns det Kuddflox, Snöflox, Silverarv, två olika slags Plister, fyra olika slags Sedum, Kattfot, två olika Backtimjan, tre olika slags Backnejlika och Strandtrift.

I hörnen och ovanför dammen har jag valt lite högre växter och där finns Riddarsporre, Praktveronika och Prästkragar. Vid dammkanten finns Strandiris och Blomvass och i dammen finns en Näckros.

Frösått sig har Brandliljan gjort vilket jag inte är nöjd med och den ska tas bort !

Ormbunkarna har flyttat in alldeles av sig själva och vissa av dem har fått bo kvar…..

Är det någon specifik växt du undrar över så får du gärna höra av dig .

 

Elisabeth

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s