Vildängen

 

När man har en så pass stor trädgård som vi kan man omöjligt hinna med att ha det pedantiskt och ogräsfritt överallt…man får välja vad man ska lägga sin tid på !

Man kan inte heller bara ha en massa gräsmatta för det blir så tråkigt och tillintetsägande i längden…och här pratar jag inte om någon golfgreen…utan en alldeles vanlig gräsmatta med både mossa, maskrosor och tistlar vilken ändå tar en massa tid i form av klippningen…och nej, vi har ingen åkgräsklippare eller robot…ännu !

Det är då man kommer på den briljanta ide´n med en vildängshörna….en hörna som man inte behöver klippa möjligen max 2 ggr per år…tidig vår och nu på sensommaren och då för hand…skulle gärna ha liat av ytan men en hel del stora stenar gör det svårt!

Förra året påbörjades projektet vildängen…avgränsade en hörna mot komposten till och började med att flytta dit några prästkragar som hade frösått sig på fel ställen i trädgården. Hade drivit upp plantor av min vita storklocka som också planterades ut…Av naturen finns här redan en del midsommarblomster som naturligtvis får vara kvar bland alla olika sorters gräs och kärringtänder. Planterade även ut plantor av egna drivna vallmon som blommade förra sommaren men i år var puts väck…

Fyllde i början av sommaren på med två köpta plantor av Sibirisk vallmo…vi får se om de överlever vintern. Och nu har jag några uppdrivna plantor av purpurklätt som står och väntar på att bli nergrävda….

DSC_1287

DSC_1286

Men för att kunna plantera nåt nytt måste jag klippa….

wpid-dsc_1956.jpg wpid-dsc_1957.jpg

wpid-dsc_1959.jpg

wpid-dsc_1958.jpg  wpid-dsc_1960.jpg

Detta är ett pågående projekt så jag kommer att uppdatera det vartefter !

Uppdatering 16/8 :

wpid-dsc_2476.jpg

wpid-dsc_2474.jpg   wpid-dsc_2508.jpg   wpid-dsc_2506.jpg

I helgen blev vildängen klar…för i år alltså 😉 Äntligen färdigklippt och nyplanterad.

16 egna plantor av purpurklätt Lychnis coronaria ( från vit modersplanta ) kom ner i backen. Och en planta med Blå gräsfibbla Catananche caerulea.

wpid-dsc_2107.jpg   wpid-dsc_2507.jpg 

 

Några fler prästkragar Leucanthemum vulgare flyttades dit tillsammans med några jakobsstege ( blågull ) Polemonium careruleum som hade självsått sig på fel ställe…Sen sådde jag frön. Både av blåklint Centataurea cyanus och av sibirisk vallmo Papaver croceum.

wpid-dsc_2295.jpg

Satte ju två plantor av de senare i början av sommaren som blommade fint. Nu syntes dock knappt tillstymmelse utav dem så jag befarar att de har torkat bort….

DSC_1182

Men har jag nu tur så kommer de tillbaka nästa år, kanske hann de självså sig….

Vilket jag hoppas att de få vita och blå storklockorna också har gjort ! Oj, vad spännande det ska bli att se….

Självklart uppdaterar jag er om sådär ett knappt år igen !

 

Elisabeth

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s