Frukt och bär trädgården

Ett av vårens stora projekt, som påbörjades redan hösten 2014 var att skapa en del av tomten till en samlingsplats för ätbart. En frukt / bär trädgård. Då vi redan hade tre fullvuxna äppelträd som satt på baksidan av huset var platsen given.

Jag ville försöka skapa ett inbjudande och lummigt rum och delade av gräsmattan genom att plantera två nya Magnolior ( även det hösten-14 ) i en rad med utgångpunkt ifrån vår gamla gjutjärnsgryta som stått där från början. Ett av fynden som gjordes när vi liade av tomten för 21 år sedan.

DSC_0976

Två gamla omålade pallkragar målades falurött för att matcha huset och flyttades. Nya köptes till då det är mycket enklare att ha två på varandra vilket gör stor skillnad för arbetshöjden. Ett nytt buskstöd till vinbärsbuskarna snickrades och målades även det.

DSC_0808

Vi ville ha en avgränsning mot diket och ” det vilda”

DSC_0819   DSC_0939

För att kunna plantera krävs jord ,12 ton närmare bestämt köptes hem.

I våras ( 2015 ) köpte vi och planterade en häck utmed dikets bortre kant. Det är åt norr och ofta blåser det väldigt kallt och driver igen på vintern därifrån. Valet föll på vitbrokig kornell Cornus alba ” Elegantissima” som ska kunna bli upp till 2 m hög.

Ville förhöja det vitbrokiga intrycket och kompletterade med krypande Benved Euonymus Fortunei ” Emerald gaitey”. För att ta upp den röda nyansen i häckens stammar sattes Japanskt blodgräs Imperata Cylindrica ” red baron”

DSC_0953   DSC_0952

18 meter blev det…och emellan allting petades påskliljor ned som flyttades dit ifrån andra ställen på tomten. Men jag får nog komplettera med fler nu i höst !

DSCN4000

Hösten -14 flyttade vi även dit våra rabarber som till min glädje överlevde och har gett en god skörd redan i år. I våras grävde vi upp några gamla krusbärsbuskar som växte bakom vedboden och flyttade även hit dem. Ett nytt plommonträd köptes och planterades Reine Claude d Óullins och ett nytt körsbärsträd Stella E. Köpte även till en ny flickmagnolia Susan för att rama in det hela ännu bättre.

DSC_0973

Kände att jag nu ville ha en slags ingång till denna hörna och maken fick snickra en portal för att markera detta.

DSC_0930  DSC_0974

Sakta sakta började det ta form….. I en hörna mot skogen satt sedan tidigare en stor vresros…passade på att göra om denna hörnan till en mer rabattliknande plantering .

DSC_0818

DSCN4009

Är riktigt nöjd med resultatet. Om några år när allt det nyplanterade har växt upp kommer det nog att bli precis som jag hade tänkt mig….blir det inte det kan man ju alltid göra om lite….

DSC_1088

DSCN4011  DSCN4007

DSCN4010  DSCN4014

DSCN4012

 

Elisabeth

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s